25 Ιουλ 2014

19:27
 
0
Ήταν Παρασκευή απόγευμα στις 26 Ιουλίου του 2013 όταν η είδηση για τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου φίλου και συναδέλφου Γιώργου Αντωνίου έπεσε σαν κεραυνός στην κοινωνία της Αργολίδας.


Ένας χρόνος συμπληρώνεται χωρίς τον Γιώργο, χωρίς τις παραινέσεις του, χωρίς τις πολιτικές αναλύσεις του, χωρίς τις ατέλειωτες συζητήσεις, χωρίς τις λαογραφικές ιστορίες του, αλλά προπάντων χωρίς το χαμόγελο του, ακόμα και στα δύσκολα. 


Ακόμα νομίζω κάποιες φορές πως τον ακούω να γελάει και δεν έμαθα ποτέ αν ήξερε, πόσο ευεργετική ήταν για όλους μας η στάση του απέναντι στις δυσκολίες της δουλειάς και της καθημερινότητας.


Γιώργο θα σε θυμόμαστε πάντα γιατί μας έμαθες πως είναι... να είσαι Άνθρωπος!!!


Αιωνία του η μνήμη
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Γιώργος Αντωνίου γεννήθηκε το 1951 στο Μάζι Αλιάρτου Βοιωτίας στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1964 έως το 1986 διέμεινε στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Τα δεκαεννιά τελευταία χρόνια δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αργολίδας αλλά και της Αθήνας. Άρθρα του με λαογραφικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό τύπο.

Με τη λαογραφική έρευνα ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1995 όταν παρουσίασε τη φωτογραφική έκθεση με θέμα «Τα παλιά σινεμά της Αργολίδας» (11 φωτογραφικές εκθέσεις ) σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμο Ναυπλίου.

Ακολούθησαν οι έρευνες – εκθέσεις:

Μύλοι της Αργολίδας – 2003 (14 φωτογραφικές εκθέσεις) – Συνεργασία με Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας.
Προσκυνητάρια της Αργολίδας – 2003 ( 2 εκθέσεις) – Συνεργασία με Δήμο Ναυπλίου.
Αυλόπορτες – Μπαλκόνια – Ρόπτρα του Άργους και των χωριών του – 2003 (1 έκθεση) – Συνεργασία με Πνευματικό κέντρο Δήμου Άργους.
Πηγάδια της Αργολίδας – 2004- (ΤΕΔΚ) Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αργολίδας.
Σκιάχτρα της Αργολίδας – 2004 (6 εκθέσεις) – Δήμος Επιδαύρου.
Πηγάδια – Κρήνες – Μύλοι του Δήμου Ασκληπιείου – 2005- Δήμος Ασκληπιείου.
Παλιές επιγραφές της Αργολίδας (8 εκθέσεις)
Γκράφιτι της Αργολίδας – 2005 – ΔΕΠΑ Ναυπλίου (4 εκθέσεις)
Παλιά Αυτοκίνητα της Αργολίδας – 2005 ( 6 εκθέσεις )
Το Εμποροβιομηχανικό Παρελθόν της Αργολίδας – 2007 – Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αργολίδας.
Η Νέα Κίος του Χθές – Δήμος Νέας Κίου
Η Αργολίδα που φεύγει – 2008


Επίσης ήταν δημιουργός των ντοκιμαντέρ:

Τα παλιά σινεμά της Αργολίδας – 1995
Νεροτριβές του Κεφαλαρίου – 2001
Οινοποιοί του αμπελώνα Πελοποννήσου – 2003
Μύλοι της Αργολίδας – 2003
Πηγάδια της Αργολίδας – 2004
Προσκυνητάρια – 2004
Πηγάδια – Κρήνες –Μύλοι του Δήμου Ασκληπιείου – 2005
Παλιά αυτοκίνητα της Αργολίδας ( 2005 )
Λυγουριό και Αρχαίο Θέατρο – 2007 – ( Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2007)
Η Νέα Κίος του Χθές – 2007
Η Αργολίδα που φεύγει – 2008
Ένας Αιώνας Εμποροβιοτέχνες του Άργους – 2009
Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν του Ναυπλίου – 2009
Τον Δεκέμβρη του 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μύλοι της Αργολίδας» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας), ενώ κυκλοφορούν τα Λευκώματα «Παλιές Επιγραφές της Αργολίδας», «Σκιάχτρα της Αργολίδας», «Γκράφιτι της Αργολίδας» , « Η Αργολίδα που φεύγει », «Ένας Αιώνας Εμποροβιοτέχνες του Άργους», και « Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν του Ναυπλίου».

Για το ερευνητικό του έργο είχε τιμηθεί δύο φορές (2003 και 2004) από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας, από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «ο Παλαμήδης» (2001), καθώς και άλλους φορείς του νομού μας.

Ο Γιώργος Αντωνίου ήταν παντρεμένος με τη Ράνια Ιστικοπούλου και είχε δύο παιδιά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13 Ιουλ 2014

14:35
 
0

Μια από τις πιο γνωστές, cult και αγαπητές φυσιογνωμίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι ο κ. Ανδρέας Νομικός, γνωστός ως «Η Φτερού». Μέρα καύσωνα τον απαθανάτισε με την φωτογραφική του ο Νίκος Σταθούλης στο Θησείο και μας πληροφόρησε ότι αυτός ο άνθρωπος που εξακολουθεί να «οργώνει» καθημερινά τους δρόμους είναι 92 ετών! Μείναμε με το στόμα ανοιχτό και αρχίσαμε τους υπολογισμούς και τις παρατηρήσεις. Στο τέλος

καταλήξαμε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ακριβής ηλικία, αλλά η ενέργεια και η δύναμη αυτού του ανθρώπου. Η ζέστη ήταν αφόρητη και ο Ανδρέας είχε βγάλει το σπορ φανελάκι, που συνήθως φορά.
Ο Ανδρεας η φτερού στο Θησείο 10.7.2014 (φωτό: Νίκος Σταθούλης)
Η εικόνα του συνηθισμένη. Κίτρινο σορτσάκι, δίχαλη σαγιονάρα και υφασμάτινη τσάντα με το εμπόρευμα στα χέρια. Αεικίνητος, συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει από το 1965. Να αναστατώνει τους πάντες με το πέρασμα του, να δημιουργεί ευθυμία με τις ατάκες του και να ξεσηκώνει τους Αθηναίους να αγοράσουν τα πολύχρωμα φτερά του. «Έδρα» του υπαίθριου μικροπωλητή, ένα παγκάκι του πεζόδρομoυ στην Αιόλου και Ευριπίδου, από όπου ξεκινάει το δρομολόγιο για να πουλήσει τα φτερά του. «Φτερού, φτεράααα, πάρτε καλά φτεράααα», είναι η φράση που φωνάζει αμέτρητες φορές καθημερινά, διαλαλώντας την πραμάτεια του και προκαλώντας ευχάριστα με το διαφορετικό του στυλ. Στο «στόχαστρό» του οι πάντες, είτε για να τους πουλήσει φτερά ξεσκονίσματος, είτε για να τους κάνει πλάκα. Νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, έμποροι, καταστηματάρχες, όργανα της τάξης, οδηγοί, περιπτεράδες, ακτιβιστές, διαμαρτυρόμενοι και όποιος άλλος βρεθεί στο διάβα του, ακούνε έκπληκτοι τους διάσημους αυτοσχεδιασμούς του. Η Φτερού δεν διστάζει να σχολιάσει κανέναν. Το 1973 βλέποντας τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, η Φτερού δεν δίστασε να πάει να πουλήσει φτερά στους φαντάρους των τεθωρακισμένων. «Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; τον Άγνωστο Πόλεμο;», ήταν το φαρμακερό σχόλιό του. Αγαπημένη του στάση ήταν πάντα στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά.«Πάρε με ναύτη πάρε με και βάλε με στην πλώρη», τους έλεγε ξεσκονίζοντάς τους ώμους τους με φτερά ή τραγουδώντας με δικά του λόγια το άσμα του Λυκούργου Μαρκέα, «άσπρα ναυτάκια με λευκές κολλαρίνες». Ο κ. Νομικός μόλις πλησιάζει σε κάποιο γνωστό του μαγαζί, εκτός από την καλοσυνάτη «καλημέρα» που λέει πάντα, παρατηρεί τους πελάτες και το ντύσιμο τους. «Καλέ, τι ωραίο καρό σακάκι φοράτε. Έχω ακριβώς το ίδιο σε τραπεζομάντηλο στο σπίτι μου», είπε κάποτε σε ένα ευπρεπή ντροπαλό κύριο. Πολλές φορές διάφορες κυρίες με αγενή τρόπο, ζητούσαν από τον κ. Ανδρέα να αγοράσουν φτερά. - «Δώσε μου ένα καλό φτερό». - «Προτιμάς ελληνικό ή κινέζικό;». - «Δώσε κινέζικο αν και νομίζω ότι τα φτερά αυτά είναι από ελληνική κότα». - «Τι λες καλή μου, τα φτερά της ελληνικής κότας είναι κοντά, χοντρά και πλαδαρά, με κάτι κιρσούς να, δηλαδή σαν και εσένα», ήταν η σκωπτική του απάντησή. 

Απροκάλυπτος υπηρέτης ξένων συμφερόντων ο Κουβέλης

Δημοσιεύθηκε από olympia spyr στο Ιουλίου 13, 2014
20140713-104407-38647672.jpgΓράφει η Σοφία
Δεν μας ξαφνιάζει ο δωσιλογισμός του, αλλά μας εντυπωσιάζει η μανία κι η επιμονή του σ’ αυτόν!
Σαν πορωμένος CEO εταιρείας που ενώ καίγεται το σπίτι κι η οικογένειά του αυτός πέρα από την εταιρεία και τα πελατάκια του δεν βλέπει και δεν τον ενδιαφέρει απολύτως τίποτα!
Το κόμμα του είναι ένα πτώμα σε πλήρη αποσύνθεση, από κάθε άποψη.
Οι ψηφοφόροι, η ζωή του κόμματος, το έχουν εγκαταλείψει ολοσχερώς και τα μέλη του αποχωρούν, όπως διαλύεται ένα πτώμα που η ζωή δεν κατοικεί πια σ’ αυτό, αλλά το μόνο που τον ένδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει τα ξένα συμφέροντα, μέχρι την τελευταία του ανάσα.
Προκειμένου να εμποδίσει πιθανή προκήρυξη δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ, ο 1,2%, έφτασε να κάνει δημόσια δήλωση ότι οι υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για την αίτηση δημοψηφίσματος “για ιδεολογικούς λόγους”!!!!!!!!
Ο εκτός βουλής μιλάει για τους βουλευτές της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας και λέει ότι υπάρχει, προφανώς στο δικό του μυαλό, ιδεολογική εγκεφαλική πίπα
() που πρέπει να εμποδίσει την δημοκρατική διαδικασία αιτήσεως δημοψηφίσματος!!!!!
Πρέπει να κάτσουμε και να αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν οι Σαμαροβενιζέλοι για “ιδεολογικούς λόγους”!!!! Αυτό δεν λέγεται ιδεολογία… αυτό λέγεται κλινική περίπτωση.
Άμα πιάσεις φωτιά να κάτσεις να καείς γιατί δεν σ’ αρέσει η μάρκα του πυροσβεστήρα….αυτό μας προτείνει η “ιδεολογία” ()του Κουβέλη!!!!
Ο 1,2% του πτώματος που σήπεται, που ποτέ δεν έπαψε να είναι μέλος του τροϊκανόδουλου καρτέλ, ψάχνει απεγνωσμένα για κάθε ψευτοπρόσχημα για να αρπάξουν την ΔΕΗ με 2 εκάτ. χρήστες για ξεζούμισμα, οι εκλεκτοί!
Τα αρπακτικά που σίγουρα δεν αφήνουν παραπονεμένο το προσωπικό που τους εξασφαλίζει το θήραμα….
“Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα” κατέληξε η ψωνάρα.
Καλά λένε ότι όποιος πολυδημοκρατολογεί είναι στην πραγματικότητα “αποφασίζομεν και διατάζομεν”!!
Και ποιος θα είναι ο “παράγοντας” θείο; το δικό σου το κοτέτσι;
Δεν είναι παράγων το 3ο κόμμα κι είσαι εσύ ρε παππού;
Και πώς είπαμε ότι αποκαλείται η ιδεολογική προσέγγιση που ακυρώνει την βούληση των πολιτών και την προσπάθεια να σωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, προς όφελος ξένων τοκογλύφων;;;;; Ξενόδουλο φασισμό το είπαμε ή κάνω λάθος;
Ο θείος εκτός από πολιτικά Ανύπαρκτος είναι και Χούντα!!!!!
Θέλει να πλασάρει τον εαυτό του και το κομματικό του πτώμα ως ιδεολογικό τιμητή της αξίας των υπογραφών των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, σε μια απύθμενου θράσους προσπάθεια, να καλύψει με ψευτοϊδεολογικό μανδύα την εκδούλευση που επιχειρεί προσφέρει στα ξένα συμφέροντα!!!!

Η Επίδαυρος από τον δρόμο του Ναυπλίου

27e-4-thumb-large
του Θοδωρή Γκόνη
Στην Επίδαυρο έχω παίξει τρεις φορές σαν ηθοποιός, δύο φορές με το Κ.Θ.Β.Ε. και μια με το θίασο Καρέζη-Καζάκου, όταν ήμουν μαθητής ακόμη, νέος ηθοποιός. Νομίζω ήταν «Οιδίπους Τύραννος», «Αίας», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου και «Βάκχες» στην περιβόητη παράσταση του Λάνγκχοφ.
Έπαιζα το ρόλο του εξάγγελου, πήγαινα με το άλογο τον Πενθέα, τον Νίκο Καραθάνο, στον Κιθαιρώνα και επέστρεφα χωρίς Καραθάνο, μόνος με το άλογο και κάτι ζαχαρίνες που του έδινα να τρώει για να είναι ήσυχο. Κι έτσι θυμάμαι τη γλώσσα του τη ζεστή στο χέρι μου, να μου παίρνει το τρακ και να μου δίνει κουράγιο να πω τα λόγια του εξάγγελου. Τα ματωμένα.
Αρκετά χρόνια μετά, ήταν η παράσταση που σκηνοθέτησα στη Μικρή Επίδαυρο με το Φεστιβάλ Αθηνών, «Ο ξεπεσμένος δερβίσης». Το χάρηκα. Μου άρεσε πολύ γιατί σε αυτόν τον χώρο πήγαινα από μικρό παιδί με δικούς μου ανθρώπους, που δυστυχώς δεν ζούσαν όταν έκανα την παράσταση. Τότε ήταν ακόμα θαμμένος κάτω από τις αμυγδαλιές, σε μια αυλή σπιτιού. Ανέβαινα και καθόμουν με τις ώρες σε αυτήν την πέτρα που είναι και σήμερα μέσα στην ορχήστρα, χωρίς να ξέρω τότε τι ακριβώς ήταν. Μια οικογενειακή παράσταση, κάτι εις μνήμην. Όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι εκεί, παρόντες.
Έχω ένα μεγάλο παράπονο αλλά έχει την εξήγησή του την άγια και σοβαρή. Μεγάλωσα δυο βήματα μακριά από το αρχαίο θέατρο και μικρός δεν μπόρεσα ποτέ να παρακολουθήσω μια θεατρική παράσταση.
Εργαζόμουν στα εστιατόρια, στην «Πύλη της ξηράς» των αδελφών Τόσκα, στο Ξενία Ναυπλίου, και στον «Καραμαλή», το άλλο εστιατόριο στην παραλία του Ναυπλίου. Στα τρία αυτά είχα θητεία σοβαρή, καριέρα αξιοπρόσεκτη. Εξυπακούεται ότι την περίοδο που είχε παραστάσεις δεν μπορούσα να φεύγω. Εκείνη την εποχή είχαμε και εμείς τις δικές μας... παραστάσεις.
Τότε δεν υπήρχε ο δρόμος από τα Ίσθμια, από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, όλοι περνούσαν από το Ναύπλιο. Έφταναν πούλμαν από όλη την Πελοπόννησο, από την Αθήνα. ΚΤΕΛ Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, τα έβλεπες να καταφτάνουν ορδές. Και φυσικά τα ΙΧ κι αυτά και πίσω έκλεινε η πομπή θριαμβευτικά με την τουριστική αστυνομία. Η αστυνομία και η χωροφυλακή τελευταίες. Παρά πολλοί χωροφύλακες με εκείνο το αντιπαθές κυπαρισσί ένδυμα.
Έκλεινε ο δρόμος από το Ναύπλιο έως την Επίδαυρο, τον μονοδρομούσαν, ήταν στενός. Οι στροφές, ειδικά εκεί πριν από το Λυγουριό, ήταν πολύ κλειστές και τα αυτοκίνητα πολλά. Απαγορευόταν η κυκλοφορία από Επίδαυρο, Λυγουριό προς Ναύπλιο, από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις 9:00 που άρχιζε το θέατρο. Μετά αντιστρόφως, απαγορευόταν η κυκλοφορία από το Ναύπλιο προς τα μέρη αυτά, απ' τις 11:00 μέχρι τη 1:00. Κι ήταν τροχονόμοι παντού.
Θυμάμαι, λοιπόν, ότι ήθελα πολύ να πηγαίνω στις παραστάσεις αυτές και δεν μπορούσα να πάω, και προσπαθούσα να καταλάβω από τα λόγια των θεατών που επιστρέφοντας σερβίριζα, τι ακριβώς παράσταση ήταν, ποιο έργο, ποιοι ηθοποιοί έπαιζαν, αν ξεχνούσε κάποιος ένα πρόγραμμα στο τραπέζι δεν του το επέστρεφα, έκανα το κορόιδο. Γιατί ήτανε κάτι που μπορούσα να το κρατήσω, μάζευα λοιπόν προγράμματα από παραστάσεις που δεν είχα παρακολουθήσει. Είχα γίνει συλλέκτης!
Αυτό που έχει γούστο είναι ότι έρχονταν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, αργότερα, αναδρομικά κατάλαβα ποιοι ήταν, ειδικά στο Ξενία που πήγαιναν οι πιο επώνυμοι. Με μερικούς από αυτούς συναντήθηκα στο θέατρο αργότερα, όταν έμπλεξα, αλλά τι να έλεγα τότε, δεν μπορούσα. Μου έδιναν και φιλοδώρημα. Κάποιοι άφηναν και πουρμπουάρ, άλλοι όχι, ήταν σπαγκοραμμένοι, άλλοι γενναιόδωροι. Θυμάμαι παραξενιές, ιδιοτροπίες και ιδιαιτερότητες, αλλά το γνώριζα από τότε, ο σωστός σερβιτόρος πρέπει να είναι εχέμυθος.
Ξεκίνησα μικρός αυτό το ένδοξο επάγγελμα, «στο εστιατόριο που τρων τα συνεργεία», «τα παλιά γκαρσόνια», κι όλα αυτά τα τραγούδια, δεν μπορούσα να το φαντασθώ, ούτε καν το σκεφτόμουν τότε ότι θα ασχοληθώ με το θέατρο, κάθε άλλο, ποτέ δεν είπα ότι θα γίνω ηθοποιός. Καμία σχέση. Μέχρι που ανέβηκα στην Αθήνα, δεκαοχτώ ετών, δεν είχα τέτοιες βλέψεις. Δηλαδή το κακό με βρήκε ξαφνικά. Δεν το προετοίμαζα.
Υπάρχει και μια πικρή ιστορία, στη σχέση μου με το αρχαίο θέατρο, τότε που παραλίγο να χάσω τη ζωή μου, όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο ενός αστυνομικού. Στο εστιατόριο που δούλευα, στην «Πύλη της ξηράς», νομίζω στο τέλος μιας παράστασης είχαν έρθει αργά τη νύχτα, ή μπορεί να ήταν και μεσημέρι Κυριακής πριν πάνε στην Επίδαυρο, κι ήταν γεμάτο αστυνομικούς το εστιατόριο. Είχαν έρθει λοιπόν όλοι τους κι έτρωγαν, δηλαδή μπορεί και 50 αστυνομικοί. Με τα όπλα τους, τα καπέλα τους, εν πλήρη στολή και δόξη.
Εκπυρσοκρότησε το όπλο ενός αστυνομικού, θυμάμαι τη λάμψη, δηλαδή η σφαίρα πέρασε κυριολεκτικά δίπλα απ' το μάτι μου, τυφλώθηκα για λίγο. Θα είχα πάει «υπέρ θεάτρου», η σφαίρα εξοστρακίστηκε στο μαρμαρένιο περβάζι, χτύπησε εκεί, τρύπησε το τζάμι χαμηλά στη βάση και βγήκε έξω.
Η τρυπίτσα αυτή έχασκε εκεί για πολλά χρόνια, περνούσα αργότερα κι έβαζα το δάχτυλό μου το μικρό κοροϊδεύοντάς την.
Το γεγονός το καλύψανε, σα να έσπασε ένα ποτήρι. Ούτε καν, γιατί αν έσπαζα ένα ποτήρι μπορεί να μου βάζανε και λίγο πάγο. Θυμάμαι, ήταν σα να μην έγινε, το κουκουλώσανε σα να μην έγινε ποτέ. Εγώ έντρομος πήγα και κούρνιασα σε μια σκάλα που είχε εκεί, κι έκατσα, και όσο περνούσαν οι μέρες συνειδητοποιούσα τι είχε συμβεί. Σαν το σκυλί στ' αμπέλι θα πήγαινε ο τύπος αυτός. Δηλαδή εγώ.
Όμως το χειμώνα, έβγαζα το άχτι μου. Πηγαίναμε συχνά εκδρομές στο αρχαίο θέατρο με το γυμνάσιο. Έχω φωτογραφίες μέσα στην ορχήστρα, με συμμαθητές αγκαλιά, με τις μπάλες στα χέρια, δεν παίζαμε βέβαια μπάλα, παίζαμε κάτω εκεί που είναι το πάρκινγκ, γίνονταν φοβερά ματς. Όταν μας φώναζαν επάνω στο θέατρο, να μας μιλήσουν οι καθηγητές, εμείς βαριόμασταν, ποιος είχε όρεξη για τον Πολύκλειτο, τον Παυσανία και το Κοίλον. Το μόνο που κάναμε, το κόλπο με τη δεκάρα ή το ψιθυριστό «σ' αγαπώ-μ' αγαπάς» ή κάτι λεξούλες τολμηρές που ανακαλύπταμε σιγά-σιγά και τις δοκιμάζαμε στην ηχητική των αιώνων. Μέχρις εκεί. Τα άλλα δεν ήταν για μας.
Μου είχαν διηγηθεί αυτήν την πολύ νόστιμη ιστορία, ότι όταν τραγούδησε η Μαρία Κάλλας στην Επίδαυρο, είχα δει και φωτογραφίες στο Ναύπλιο, είχαν στείλει όλους τους στρατιώτες του μηχανικού, του ΚΕΜ Ναυπλίου, με καλάμια, να διώχνουν τα τζιτζίκια που τερέριζαν από τα πεύκα γύρω-γύρω για να τραγουδήσει, γιατί την ενοχλούσαν στις πρόβες. Τα καλάμια, τα τζιτζίκια και η Μαρία Κάλλας. Ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Ο Άνθρωπος ή ο Θεός.
Μου είχε κάνει εντύπωση, το διηγούνταν τόσο ωραία ένας ηλικιωμένος σερβιτόρος, και άλλα πολλά έλεγε, είχαν ταλέντο στις διηγήσεις οι σερβιτόροι, μου έμαθαν πολλά. Δεν τα κράτησα, πού να ήξερα τι με περίμενε στη στροφή του δρόμου. Μπορεί να γλίτωσα τη σφαίρα αλλά το βόλι με βρήκε αργότερα στο δόξα πατρί.
Τώρα που μπορώ και κατεβαίνω συχνά στο αρχαίο θέατρο, όταν κάθομαι στις κερκίδες για να παρακολουθήσω μια παράσταση, ή όταν συμμετέχω, σκέφτομαι τους δικούς μου ανθρώπους πολύ έντονα εκεί. Γιατί ήταν άνθρωποι που φτερούγιζαν γύρω-γύρω από αυτόν το χώρο. Δούλευαν στους ελαιώνες, μάζευαν τις ελιές, βλέπω τις ελιές και ξέρω ότι αυτές είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Κάθομαι στην κερκίδα επάνω ψηλά και βλέπω το κτήμα απέναντι, σκέφτομαι τον παππού μου, τη μητέρα μου, σκυμμένους, ανεβασμένους στο δέντρο με τα καλάθια, τα τσουβάλια, τα ζώα -ίσως γι' αυτό να το έφερε η μοίρα και μπήκα και εγώ με άλογο στο θέατρο- τους σκέφτομαι εκείνη την ώρα και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στους ηθοποιούς, κι αν η παράσταση είναι βαρετή, παίρνω το μάτι μου και φεύγω, ανεβαίνω στο όρος Αραχναίον, εκεί που στεκόταν ο τελευταίος φύλακας όταν ειδοποίησε την Κλυταιμνήστρα ότι έπεσε η Τροία. Σκέφτομαι τον φρουρό αυτόν, τι θα έκανε εκεί, στο όρος Αραχναίον.
Υ.Γ.: Πρώτη δημοσίευση -με κάποιες αναγκαίες περικοπές και διαφορετικό τίτλο- εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 5\7