Πώς και πότε ακριβώς χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα τα τελευταία χρόνια;
Αναρτήθηκε από τον/την Lignite is Gold στο Φεβρουαρίου 17, 2014
Ο Μανιάτης ήταν Υφυπουργός ΠΕΚΑ απ’ το 2009 ως το 2012 και είναι Υπουργός ΠΕΚΑ απ’ τον περασμένο Ιούνιο. Κοιτάζοντας στο δικτυακό του τόπο και στο ΥΠΕΚΑ βρήκαμε πολλά ενδιαφέροντα και τα παρουσιάζουμε συγκεντρωμένα:
Μανιάτης, 15 Ιανουαρίου 2010, 33ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ: «Και να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη απαξίωσης του Ορυκτού της Χώρας μας, του Εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη.
Ο λιγνίτης θα εξακολουθεί να κατέχει τη δική του θέση στο μίγμα καυσίμου της Χώρας και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν τα ήδη ανοικτά λιγνιτικά πεδία, επενδύοντας σε νέες σύγχρονες Μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προς αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων Μονάδων.»
Μανιάτης, 15 Οκτωβρίου 2010, απάντηση στη Βουλή:
«Τέλος, πρέπει να σας πω ότι είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστικήμείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».
«Τελευταία παρατήρηση: Λιγνίτης και ο …
ρόλος του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «ΝΑΙ» πρέπει να μειώσουμε τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «ΝΑΙ» ο λιγνίτης από το 2013 και μετά δεν θα είναι πια το φθηνό καύσιμο, λόγω των ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουμε στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ρύπων που μπορεί και να ξεπεράσουν, κύριε Πρόεδρε, ανά έτος το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με άλλα λόγια, ο λιγνίτης μας ανέστησε ως χώρα, μας ανέπτυξε. Τα τελευταία πενήντα χρόνια στηριχτήκαμε στο εθνικό μας αυτό καύσιμο και αυτό «την έκανε τη δουλειά του». Από το 2013 και μετά, όμως, ο λιγνίτης θα πάψει να είναι το φθηνό καύσιμο, θα γίνει ακριβό καύσιμο και γι’ αυτό και βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο».
Μανιάτης, 22 Νοεμβρίου 2011, σε συνέδριο ΙΕΝΕ:
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνονται:
Η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας.
Η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συμφωνίες ανταλλαγής ενέργειας. Οι οριστικές αποφάσεις για τις μονάδες που θα πουληθούν με διεθνή διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.
Η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών, η ισχύς των οποίων διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Η προώθηση του σχεδίου Ήλιος για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εξοικονόμηση ενέργειας.
Μανιάτης, 10 Σεπτεμβρίου 2012, ερώτηση στη Βουλή:
Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Ε. Λιβιεράτο και τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ασ. Παπαγεωργίου, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης ζητά να συνεχιστούν οι επενδύσεις Φωτοβολταϊκών στις στέγες στην Πελοπόννησο, ως μία από τις ελάχιστες κοινωνικά δίκαιες και επενδυτικά αποδοτικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην Περιφέρεια.
Μανιάτης, 12 Οκτωβρίου 2012, δήλωση:
Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου από τη χθεσινή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), σύμφωνα με την οποία απελευθερώνονται οι άδειες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες κτιρίων στην Πελοπόννησο.
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, οι εγκαταστάσεις ΦΒ σε στέγες κτιρίων (κατοικιών, σχολικών κτιρίων, κ.ά.), αποτελούν την πιο σημαντική και την πιο δίκαιη κοινωνικά επένδυση που μπορεί να γίνει στο χώρο της ενέργειας συνολικά. Παλεύουμε ώστε στην πατρίδα μας, οι δικαιούχοι να είναι δεκάδες χιλιάδες, άρα τα οφέλη από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα να διανέμονται σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, αντί να επωφελούνται μόνο λίγοι και ισχυροί όμιλοι εταιρειών».
Μανιάτης, 15 Νοεμβρίου 2012, δήλωση:
Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε:
«Στην εποχή της συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης με την ύφεση και την ανεργία να επηρεάζει πια όχι μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά το σύνολο της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του εθνικού εισοδήματος, μείωσης της ανεργίας και τελικά δημιουργίας αποτελεσματικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης».
Μανιάτης, 26 Ιουλίου 2013, στο MEGA:
Την αντίθεσή του στην προώθηση της “πράσινης” ενέργειας, δηλαδή των ΑΠΕ, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι η “πράσινη” ενέργεια είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότερη από την κανονική, πράγμα που κακώς δεν είχε διευκρινιστεί στην κοινή γνώμη, όπως δήλωσε, απομακρυνόμενος σαφώς από την ενεργειακή πολιτική που είχε ακολουθηθεί στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Επέρριψε μάλιστα τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει μάχη για να προκριθεί η λύση της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ήξερε τι θα επακολουθούσε.
Μανιάτης, 6 Δεκεμβρίου 2013:
Επτά Επενδύσεις Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 204,2 MW, υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης
Μανιάτης, 20 Δεκεμβρίου 2013:
Εννέα (9) Επενδύσεις Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 218,5 MW, υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης
Μανιάτης, 8 Ιανουαρίου 2014:
Επτά (7) Επενδύσεις Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 465 MW, υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης
ΕΒΙΚΕΝ, 14 Φεβρουαρίου 2014, Υπόμνημα:
«Τα τελευταία χρόνια χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα».
Εσείς τι λέτε; Χάθηκε η ισορροπία, χάθηκε το μέτρο, χάθηκε η λογική ή απλά χάθηκε η μπάλα; Ή μήπως η ενεργειακή πολιτική ασκούνταν από το υπερπέραν τα τελευταία χρόνια;
Τα σχετικά λινκς βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_17.html και το Greeklignite
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου