16 Ιουν 2014

Ο Βεσπασιανός, οι φόροι και οι σύγχρονοι φοροεισπράκτορες

tziampasis
του Κων/νου Χαρ.Τζιαμπάση, αρχαιολόγου  Το διεστραμμένο μυαλό του αυτοκράτορα της Ρώμης, Νέρωνα (51 – 68), κατέβασε την ιδέα να φορολογήσει τα ούρα!
Στα χρόνια του, τα ούρα πουλιόντουσαν, επειδή περιέχουν αμμωνία, την οποία οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν στην βυρσοδεψία και ως λευκαντικό για τα υφάσματα. Ο φόρος καταργήθηκε μέσα στον χαμό που ακολούθησε την αυτοκτονία του.
Ο στρατηγός Σέρβιος Σουλπίκιος Γάλβας που ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στράτευμα της Γαλατίας μπήκε θριαμβευτής στη Ρώμη. Σύγκλητος και πραιτοριανοί τον αναγνώρισαν αυτοκράτορα. Επτά μήνες αργότερα, δολοφονήθηκε. Ο νέος αυτοκράτορας, Μάρκος Σίλβιος Όθων, έμεινε στον θρόνο 88 ημέρες. Ο επόμενος, Αίλιος Βιτέλλιος Γερμανικός, λιγότερο από χρόνο. Ο μεθεπόμενος, δέκα χρόνια (69 – 79). Ήταν ο γεννημένος το 7 μ.Χ. Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός, ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων και προερχόταν από οικογένεια πληβείων. Ήταν γιος φοροεισπράκτορα και ήξερε πώς να μαζεύει χρήμα! Φορολόγησε τα πάντα και, βέβαια, επανέφερε την φορολογία στα ούρα.
Στις μέρες του (από το 70π.Χ.) ξεκίνησε η ανέγερση του Κολοσσαίου αλλά στην ιστορία έμεινε για το κτίσιμο δημόσιων ουρητηρίων, τις βεσπασιανές όπως ακόμα και σήμερα τα ονομάζουμε. Η καινοτομία του ήταν ότι έβαλε εισιτήριο: Όποιος ήθελε να ουρήσει, έπρεπε να πληρώσει είσοδο. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο γιος του, Τίτος (αυτός που ισοπέδωσε την Ιερουσαλήμ στα 70π.Χ.), διαμαρτυρήθηκε για την φορολογία στα ουρητήρια. Ο Βεσπασιανός πήρε ένα νόμισμα από τις εισπράξεις, το έδωσε στον γιο του και τον ρώτησε, αν του μυρίζει. Ο Τίτος απάντησε «όχι». Τότε, ο Βεσπασιανός είπε την ιστορική φράση που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται: «Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά».
Πέθανε στις 24 Ιουνίου του 79. Δυο μήνες αργότερα, στις 24 Αυγούστου, ή έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου έθαψε κάτω από την λάβα την Πομπηία και το Ερκουλάνουμ (Ηράκλεια).
Σήμερα, στον δικό μας τόπο, βλέποντας τούς επερχόμενους φόρους στα ακίνητα κι ακούγοντας για τούς νέους πού μάς ετοιμάζουν και αναλογιζόμενοι το τι άλλο μάς αρπάζουν με κάθε τρόπο από την τσέπη, διαπιστώνουμε ότι οι οικονομικοί μας εγκέφαλοι έχουν ξεπεράσει ακόμη κι αυτόν τον Βεσπασιανό σε ευρηματικότητα.
Μόνον που αυτός τουλάχιστον άφησε κι ένα έργο, τις δημόσιες τουαλέτες, οι δικοί μας, σαν τούς χειρότερους ληστές, δεν αφήνουν τίποτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου