Κάτι συμβαίνει στο Κυπριακό…
Τα τελευταία 24ωρα προμηνύουν εξελίξεις στην υπόθεση του Κυπριακού. Να σας πούμε το γιατί:
Την Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (και παλαιότερα αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ) Victoria Nuland για επαφές με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο momentum για την επίλυση του Κυπριακού.
Την Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (και παλαιότερα αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ) Victoria Nuland για επαφές με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε, μεταξύ άλλων, την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο momentum για την επίλυση του Κυπριακού.
Την επομένη η Αμερικανίδα υφυπουργός είχε στη Λευκωσία χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα διαδικαστικά της διαμόρφωση της “κοινής δήλωσης” που πρόκειται να αποτελέσει την βάση της επανάληψης των δικοινοτικών συνομιλιών και έως τώρα χώριζε τις δύο πλευρές.
Σε γραπτή της δήλωση αμέσως μετά, η Victoria Nuland, διέκρινε τα αντικείμενα διμερούς αμερικανο-κυπριακού ενδιαφέροντος (π.χ. συριακή κρίση, καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης προσώπων, οικονομική συνεργασία – χωρίς ρητή αναφορά στην ενέργεια), τα οποία συζήτησε με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις επαφές της με τους “ηγέτες των δύο κοινοτήτων” σχετικά με το Κυπριακό, για τους οποίους εκτίμησε ότι είναι αμφότεροι “προσωπικά δεσμευμένοι για την επίτευξη προόδου τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να τερματισθεί η διαίρεση του νησιού”.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε τηλεοπτικής του εμφάνιση επιβεβαίωσε εμμέσως τον καταλυτικό ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας και ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην έκδοση μιας κοινής δήλωσης, η οποία, όπως είπε, δεν θα ξεπερνά τη μία σελίδα.
Την Τετάρτη, μη αφήνοντας πια καμία αμφιβολία για το ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει την επομένη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του νησιού και κατόπιν θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου την Παρασκευή θα έχει έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
Προφανώς, σε αντίθεση με άλλες φορές που επίσης είχε νομισθεί ότι οι δύο κοινότητες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, η συνεννόηση των δύο πλευρών είναι προχωρημένη – πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι αφήνουν να φανεί οι δηλώσεις των Κυπρίων ιθυνόντων περί “λεπτής συγκυρίας” που “επιβάλλει υπευθυνότητα από όλους”, καθώς “μια λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά”.
Εν προκειμένω, αυτό που πρέπει να γεφυρωθεί είναι το σχέδιο κοινής δήλωσης που κατέθεσε ως τελική της πρόταση η τουρκοκυπριακή πλευρά στις 14 Δεκεμβρίου, με αυτό που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου. Η οδός απεμπλοκής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μια “μινιμαλιστική πλατφόρμα” με αρκετά αμφίσημες διατυπώσεις (και απουσία λ.χ. οποιασδήποτε αναφοράς στη διαιώνιση του καθεστώτος εγγύησης της Άγκυρας στο νησί), αλλά με επιβεβαίωση αυτού που για την ελληνοκυπριακή πλευρά αποτελεί στην παρούσα φάση το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, ήτοι τα “τρία singles” (ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνής προσωπικότητα του ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει).
Η εκπεφρασμένη επιθυμία του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν να μην πάει χαμένο το συμβολικό ορόσημο του Μαρτίου (οπότε συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την “ανάφλεξη” του Κυπριακού και την ανάπτυξη της UNICYP στο νησί) φαίνεται πως θα εκπληρωθεί – αν όχι με την επικύρωση ενός νέου σχεδίου επίλυσης, τουλάχιστον με την ταχεία επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών…
Τα συμφραζόμενα αυτής της κινητικότητας δίνουν αφενός οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (με την παρενόχληση το περασμένο Σάββατο του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess από την τουρκική φρεγάτα Giresun που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος Barbaros, βορείως των θαλασσίων οικοπέδων, όπου δραστηριοποιείται η γαλλική εταιρεία Τotal), αφετέρου οι αναληθείς δηλώσεις Μπαν Γκι Μουν ότι ο προηγούμενος γύρος δικοινοτικών συνομιλιών διεκόπη λόγω των εκλογών στην “ελληνοκυπριακή κοινότητα”.
Συνδυαζόμενα, όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε μιαν αδημονία του διεθνούς παράγοντα για σταθεροποίηση του πλαισίου που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ Κύπρου, με τρόπο τέτοιο ώστε να αναγνωρίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου