Δίχως αμφιβολία, οι αεροπορικές συγκοινωνίες του 1950 δεν είχαν καμία σχέση με τις αντίστοιχες του σήμερα. Αυτό είναι είναι δεδομένο και απολύτως κατανοητό. Τότε, όλα ήταν διαφορετικά. Από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την χωρητικότητα των αεροπλάνων μέχρι τις αεροσυνοδούς, τις παροχές και τις ανέσεις.
Τότε, μπορεί τα αεροσκάφη να υστερούσαν τεχνολογικά σε σχέση με τα σημερινά, ωστόσο υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση αριστοκρατικότητας και στιλ, αφού το ταξίδι με το αεροπλάνο δεν ήταν μια απλή μετάβαση σε κάποιον προορισμό. Ηταν ένα κοινωνικό γεγονός που είχε, μάλιστα, συγκεκριμένο dress code.
Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε φαντασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξίδευαν τα μωρά που πετούσαν μαζί με τους γονείς τους.
Οι «εν πτήσει κούνιες για βρέφη» σαν αυτή που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, κρέμονταν από στα ράφια των αποσκευών, πάνω από τα κεφάλια των γονιών τους στις πτήσεις της BOAC (προκάτοχος της σημερινής British Airways).
Όχι, αυτό δεν έρχεται να επιβεβαιώσει το παλιό γνωμικό ότι τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός και κάθε ομοιότητα με την εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό είναι εντελώς τυχαία.
Προφανώς, όπως υποδηλώνει αυτή η επίσημη φωτογραφία από το 1953, οι μηχανικοί της BOAC είχαν κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την άνεση όλων των επιβατών τους... συμπεριλαμβανομένων των πολύ νεότερων.
Για τα μωρά που ταξίδευαν με τους γονείς τους μεγάλες αποστάσεις, η BOAC είχε δημιουργήσει μια αιωρούμενη κούνια, η οποία παρείχε στο βρέφος άφθονο χώρο για να μετακινηθεί, ενώ παράλληλα το προστάτευε από την πτώση.
Αυτές οι κούνιες στερεώνονταν με ασφάλεια στο ράφι των αποσκευών, επιτρέποντας στο βρέφος (και χωρίς αμφιβολία και στους γονείς του) να κοιμηθεί με ασφάλεια και άνεση. Μια ομολογουμένως περίεργη αίσθηση της άνεσης.
Ωστόσο, κατά την την απογείωση και την προσγείωση, το παιδί έπρεπε να βρίσκεται στην αγκαλιά ενός ενηλίκα, μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Σήμερα, τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 2 ετών ταξιδεύουν στην αγκαλιά ενός ενήλικα, δεμένα πάνω του με ειδική ζώνη ασφαλείας και από 2 ετών και μετά σε κανονική θέση, σε ειδικό βρεφικό κάθισμα.
Βέβαια, κάποια αεροσκάφη (ειδικά όσα εκτελούν υπερατλαντικά ταξίδια) διαθέτουν ειδικές κούνιες για τα μωρά, οι οποίες προσαρμόζονται σε ειδικά μέρη του αεροσκάφους. Σίγουρα όχι πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου