Ο πόλεμος στο Βιετνάμ έμεινε στην ιστορία για τις θηριωδίες των Αμερικανών και τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου ακόμη τις πληρώνει ο λαός του Βιετνάμ. Τόνοι χημικών και τοξικών ρίχτηκαν. Θηριωδίες ενάντια σε...
εκατοντάδες αθώους Βιετναμέζους, όπως η ανατίναξη στοών γεμάτες με ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, ουσιαστικά θάβοντάς τους ζωντανούς, η εκτέλεσή τους εν ψυχρώ μόνο και μόνο με το σκεπτικό ότι μπορεί να ήταν Βιετκόνγκ…
Ανήκεστος βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, γενιές ολόκληρες υποφέρουν από ασθένειες που οφείλονται στα χημικά και τρία εκατομμύρια Βιετναμέζοι έχασαν τη ζωή τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σφαγή στο Μάι Λάι όπου εξοντώνονται 507 άνθρωποι – ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.
Ολη αυτή η βαρβαρότητα των Αμερικανών αποτυπώθηκε συμβολικά σε δύο φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου και αποκάλυψαν όλη τη φρίκη αυτού του πολέμου. Δυνάμωσαν την κατακραυγή ενάντια στους Αμερικάνους και φούντωσαν το φιλειρηνικό κίνημα.
Η πρώτη από αυτές τις φωτό τραβήχτηκε την 1 Φλεβάρη 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του Associated Press Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ.
Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς που για αυτή τη φωτό τιμήθηκε με «Πούλιτζερ» αργότερα δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και, αποδεχόμενος την αιτιολόγηση του στρατηγού, υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».
Από ό,τι φαίνεται, ο Έντι Άνταμς ποτέ δεν κατάλαβε ότι η φωτό του δεν αποτύπωσε απλά μια εν ψυχρώ εκτέλεση αλλά όλα εκείνα τα εγκλήματα που έγιναν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και φωτογράφων. Εγκλήματα που με τη φωτογραφία του η κοινή γνώμη τα υποψιάστηκε και από μαρτυρίες τα έμαθε πολύ αργότερα.
Η δεύτερη φωτό που συγκλόνισε τον κόσμο ήταν 8 Ιουνίου 1972, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο επιτιθέμενο κατά των Βιετκόνγκ έριξε βόμβες ναπάλμ στο βιετναμέζικο χωριό Trang Brang. Εντρομη η εννιάχρονη Κιμ (Kim Phuk) τρέχει ουρλιάζοντας στο δρόμο γυμνή μαζί με τα άλλα παιδιά, να αποφύγουν τις αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ. Με άλλη ευκαιρία για αυτή τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου